Tuesday, October 5

Modul dan Rama-Rama Hodoh dlm Kotak




Dolu-dolu, ms aku bergelar seorang siswazah pelajar..

Aku (semua siswazah pelajar) pernah dipaksarela join satu aktiviti yg dinamakan Modul Latihan Pembangunan&Kepimpinan Pelajar.
Fuuuuuuuuuh..! Kami pggil Modul je.
Pjg giler kot kalo nk sebut nama program tu time dk borakkosong ngan member2.
Sape2 yg pernah & masih blaja kt UiTM korg familiar kan ngan program ni?

Bila sebut je Modul..ramai yg mngeluh..termasuk la aku.
Bila nampak je notis naik..



*** MODUL...bla bla bla..KEDATANGAN ADALAH WAJIB! ***



Ramai gak la mngamok,mbebel.Mcm2 sumpahseranah yg kuar..

"Ala! br je plan nk jenguk kampong halaman terchinta weekend ni" tiap2 mggu blk kampong kot...walaupom! Smpaikan mak ayah dh naik nyampah tgk muka anakkesayangan blk every weekend.

"Ala! aku dh plan nk kuar jalan-jalan mlihat alam la!"

"Ala! aku dh budget nk abiskan PTPTN mggu ni. Almari aku tu dahaga-haus-kan baju-cantik-serta-baru."

Erk! Pernah tak keluhan sedemikian rupa kuar dr mulut hati-dan-sanubari anda?
Owh tak pernah eh? Okeih anda tergolong lam golongan siswazah pelajar yg patuh-dalam-kerelaan pd undang2 dan peraturan UiTM. Yeah!

Walaupom tpaksa, aku mrelakan jgk kakiku melangkah pegi Modul itu.
Nk tak nk tpaksa join gak sbb aku ada gak tdengar mitos-mitos yg mengatakan kalo tak attend Modul tu every semester (6 semester), tak dpt la grade.Tak dpt la genggam se-skrol Diploma!
Giler tak nak? Blaja smpai gugur rmbut, sakit otak, hampir pecah kpala..tak kan la disebabkan 6kali modul tak dpt Diploma? So,pegi la jgk.

Modul nie sbnrnya mmg btol2 bguna utk aku..bila dh msuk ke alam pekerjaan.
Modul nie terbahagi kpd bberapa bhgn..erk!

Aku sdiri pom dh lupe..heeee sbb aku bknnye fokus sgt bila time lecturer/fasi bg talk! Kadang2 aku tlelap. Kadang2 aku conteng2 kertas. Kadang2 aku lukis kartun buruk..

Tapi..(tapi ye! mksudnya ada gak la aku fokus..xde la nmpk cam jahat sgt kurang baik kan?heeeee)

*Okeih sambung*

Tapi..ada satu aktiviti yg aku tangkap dan igt smpai skrg.
Aktiviti ni aktiviti bkumpulan.
Kami kena potpetpotpet-blablablabla diskus lam group. Pkenalkan diri, kenali ahli group.
Owh menarik! sbb time tu group aku ada sorang mamat hensem. Owh gatal.Erk!

*okeih sambung lg*

Bila introduce diri masing-masing, ada satu part kami kena bgtau yg one day kami nk jd apa (senang citer..cita-cita la).
Okeih sorg potpetpotpet-blablablabla.
Sorg lg lalalalala sy bginibgitubginibgitu.
Dan..dan..bila tibe turn aku..
Nama sy dotdotdotdot. Sy tinggal di sekiansekiansekian. Sy student blablablabla. One day kalo bleh sy nk jadi Rama-Rama Hodoh dlm Kotak 
*siap lukis Rama-Rama dlm Kotak dan tunjuk kt groupmate*

Smua groupmate pandang aku smacam!

Budak2 Art&Design (AD) dk tahan gelak. 
Ye lah! dorg budak2 yg reti seni! 
Gelihati gamaknya nengok Rama-Rama Hodoh dlm Kotak hasilkerjatangan budak yg reti tekan kalkulator je kan?

Aku dh mula tarikmuka masam sakithati tahan malu (~_~")

Sorang budak AD beranikan diri bertanya nape Rama-Rama dlm Kotak? *smbil buat muka tahan gelak*

Okeih..aku ibaratkan diri aku Rama-Rama Hodoh ni. Aku nk kuar dari kotak ni. FULLSTOP! Korg budak seni kan? Pikir la sdiri. (pinjam tagline Nabil jap)




p/s: Student UiTM sgt bertuah! Sbb ada program cam gini. Bila aku sembang ngan member kelahiran U lain, dorg gtau yg U dorg takde dedahkan student ngan program cam gni. Kalo ada pom bbayar. Eh btol ke?
Beruntungnya jd student kelahiran UiTM. Ruginya aku tak grab spenuhnya pluang tu!

2 comments:

Mis$~$ep0i2~BhsA said...

heehe suke baca ayat ni "Ala! br je plan nk jenguk kampong halaman terchinta weekend ni"

sbb ayat ni la slalu kuar bila ada modul..ngeh2...

cikmayat menekan keyboard said...

hehehe..same la kite.